Relacja z II Narodowego Kongresu „Nowatorskie metody leczenia nadwagi i otyłości”

22 października 2016 r. w Multikinie Złotych Tarasów odbył się II Narodowy Kongres „Nowatorskie metody leczenie nadwagi i otyłości”. Po raz kolejny miałem przyjemność uczestniczyć w konferencji żywieniowej, której organizatorem było Food Forum. Wśród prelegentów znalazły się takie osobistości z dziedziny żywienia jak dr n. biol. Patrycja Szachta, dr Agnieszka Zachurzok, dr Monika Gackowska, dr n. med. Paweł Grzesiowski, dr Tomasz Podgórski czy dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik.  W wydarzeniu wzięło udział ponad 700 osób.

14884699_1460869777259676_5041670500215024412_o

Konferencję rozpoczął ranking dietetyczny „Fakty i mity dotyczące poszczególnych sposobów odżywiania”. Panie mgr Aleksandra Chołody i mgr Karolina Gruszecka przedstawiły założenia najbardziej popularnych systemów żywieniowych. Który ze znanych systemów żywieniowych jest więc najlepszy? Dieta śródziemnomorska, Kwaśniewskiego, wegetarianizm, a może głodówki czy obecnie najmodniejsza dieta paleo? Panie omówiły efekty ich stosowania, a także zagrożenia i korzyści wynikające z poszczególnych sposobów odżywiania. Każda z omówionych diet charakteryzuje się odmiennymi zaleceniami, na które decydując się należy wziąć pod uwagę stan zdrowia, styl życia, aktywność fizyczną a także samopoczucie towarzyszące stosowanej diecie. Obie Panie doszły do wniosku, że nie ma idealnego modelu żywienia dla każdego, najważniejsza jest  indywidualizacja jadłospisu.

14572789_1460872630592724_5196948925046554487_n

Jako druga wystąpiła dr n. med. Patrycja Szachta, omówiła temat: „Probiotyki w pytaniach i odpowiedziach – jak skutecznie odbudować mikroflorę jelitową?”. Pani dr Szachta omówiła czym są i jak działają probiotyki, oraz w jaki sposób te ściśle wyselekcjonowane szczepy bakterii dzięki zdolności do przywracania prawidłowych stosunków mikrobiotycznych w przewodzie pokarmowym korzystnie wpływają na funkcjonowanie większości komórek naszego organizmu. W terapii probiotykowej najistotniejszy okazał się celowany dobór probiotyków. Właściwości bakterii probiotycznych są szczepozależne i cech jednego konkretnego szczepu nie można ekstrapolować na inne, nawet blisko spokrewnione.

14615871_1460872993926021_3142691399214897968_o

Następnie dr Agnieszka Zachurzok omówiła temat „Prewencja i leczenie otyłości u dzieci i młodzieży”, a „Diagnostykę laboratoryjną pacjenta z nadwagą i otyłością” zaprezentowała mgr Monika Gackowska.

14884448_1460873997259254_5094050836878395778_o

Szczególne zainteresowanie wzbudziło wystąpienie dr med. Pawła Grzesiowskiego na temat „Flora jelitowa a zaburzenia metaboliczne – czy przeszczep może przerwać błędne koło wadliwego mikrobiomu”. Twórca Ośrodka Badań i Przeszczepiania Flory Jelitowej wyjaśniał w jaki sposób ogrom mikroorganizmów znajdujących się w naszym układzie pokarmowym oddziałuje na cały organizm w zdrowiu oraz podczas choroby. Z zaciekawieniem wysłuchałem o kontrowersyjnych zabiegach przeszczepu flory jelitowej, polegających na podaniu biorcy wyizolowanej ze stolca flory jelitowej od zdrowego dawcy w celu rekonstrukcji zaburzonego mikrobiomu. Ta metoda leczenia stosowana jest nie tylko w takich chorobach jak biegunka poantybiotykowa, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna ale także u pacjentów poddanych silnej chemioterapii, czy jako leczenie otyłości.

14581421_1460869303926390_4840310387733672312_n

Jak wiadomo gluten wywołuje niemałe kontrowersje. Pszenica oraz inne zboża to podstawa żywienia Polaków, jednocześnie większość światowych ośrodków zajmujących się żywieniem rekomenduje, by znaczna część z dziennej dawki kalorii pochodziła właśnie ze zbóż. W opozycji do tego stają coraz to liczniejsze artykuły i wypowiedzi zwolenników paleo, które przestrzegają przed jedzeniem pszenicy i glutenu wręcz zbóż i węglowodanów w ogóle. Kto ma rację? Aby to rozstrzygnąć na ringu dietetycznym „Gluten i inne lektyny – potencjalne znaczenie w patogenezie otyłości” stanęli mgr Iwona Wierzbicka kontra mgr Damian Parol. Oboje doszli do wniosków, że w tej sprawie bardzo ważna jest diagnostyka. Nie trzeba eliminować glutenu, jeżeli nie ma do tego podstaw.

14876605_1460869630593024_1017175827639742408_o

Kolejny panel konferencji „Psychodietetyka – aspekty praktyczne” poprowadził dr Sebastian Małek. Celem prelekcji była istota holistycznego podejścia do zaburzeń odżywiania. Dr Sebastian Małek przedstawił jak ważne jest uwzględnienie natury psychologicznej pacjenta. Proponował sposoby motywacji do walki z otyłością,   a także radził w jaki sposób podjąć decyzję o zmianie nawyków i jak postępować w chwilach zwątpienia. W pamięci utkwiła mi jedna z sentencji: „Cele, marzenia są po to aby je realizować, nie podlegają ocenie ani nie są negocjowalne ale dochodzimy do nich przez prozę życia, przez systematyczną pracę”.

14433018_1460871460592841_6352218769331220208_n

Na koniec kongresu dietetyk sportowy Tadeusz Sowiński omówił „Smakowitość pokarmu, układ nagrody i niedoceniane metody poprawy kontroli łaknienia”. Współczesna żywność w toku przetwarzania technologicznego wzbogacana jest w składniki , które sprawiają, że konsumpcji towarzyszy wzmożone uczucie przyjemności. To z kolei prowadzi do przejadania się czy uzależnienia, co w przypadku otyłości jest szczególnie nasilone.

14681653_1460871693926151_8661035221712865236_n

Po raz kolejny Food Forum nie zawiodło. Najnowsze doniesienia naukowe dotyczące diet, warsztaty z interpretacji wyników badań laboratoryjnych oraz indywidualne konsultacje z prelegentami! Dzięki unikalnej formule Kongresu przekazaną wiedzę będę mógł zastosować w praktyce, w pracy ze swoimi klientami.