Trzy pomysły na cukinię

Lipiec i sierpień to sezon na cukinię. Warto ją wprowadzić do naszego jadłospisu i w pełni wykorzystać walory smakowe oraz odżywcze tej przedstawicielki dyniowatych.

Dlaczego?

– cukinia zawiera wiele witamin: A, C, D, K, PP, witaminy z grupy B oraz beta karoten,
– jest źródłem makro- i mikroelementów takich jak potas, sód, żelazo, magnez, wapń, kwas foliowy,
– zawiera sporo cennego błonnika,
– nie kumuluje metali ciężkich
– pozytywnie wpływa na proces trawienia
– jest niskokaloryczna, składa się aż w 95% z wody
– jest lekkostrawna,
– ma działanie zasadotwórcze (odkwasza organizm), dlatego polecana jest przy problemach z nadkwasotą

Cukinia wspomaga odchudzanie, można ją zjadać w dużych ilościach. Jej wartość kaloryczna jest stosunkowo niska. 100 g świeżej cukinii to jedyne: 16 kcal, 0,6 g białka, 4 g węglowodanów, 0,1 g tłuszczów.

Cukinia dostępna jest w wielu kolorach, od żółtego, po jasnozieloną, nakrapianą i ciemnozieloną. Najlepsze są warzywa małe do 20 centymetrów. Są wtedy soczyste i delikatne w smaku. Wyrośnięte mają twardą skórę, czasami lekko łykowatą, są włókniste i niesmaczne.

Cukinia smakuje pod każdą postacią. Można ją przyrządzać na tysiąc sposobów. Doskonale nadaje się do smażenia, duszenia, grillowania i gotowania, a także do marynowania w occie. Można przyrządzić z niej słynne leczo, zapiekankę, placuszki, ratatouille, ciasto lub szybką, lekką zupę. Świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Oryginalnym pomysłem są konfitury z cukinii lub roladki z cukinii jako przystawka.

Zatem skoro sezon na cukinię mamy w pełni, warto się zaopatrzyć w kilka sztuk i spróbować wyczarować coś niezwykłego z tego niepozornego warzywa.

ROLADKI Z GRILLOWANEJ CUKINII

Idealna propozycja imprezowej przekąski w wersji light 🙂

+ cukinia
+ ząbek czosnku
+ czosnek granulowany
+ chilli
+ natka pietruszki
+ oliwa
+ sok z cytryny
+ serek twarogowy z niską zawartością tłuszczu
+ pestki słonecznika
+ pieprz czarny

  1. Cukinię pokrój w plastry o grubości 2-3 milimetrów (najlepiej obieraczką do warzyw)13936861_1380954091919451_1547208895_n
  1. Zamarynuj cukinię w oliwie z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, szczyptą czosnku granulowanego, chilli i natką pietruszki, wszystko skrop sokiem z cytryny
  2. Zamarynowaną cukinię grilluj z obydwu stron na rozgrzanej patelni grillowej
  3. Przygotuj nadzienie: do serka twarogowego dodaj słonecznik i pieprz
  4. Wystudzoną cukinię nadziewaj serkiem i zawiń w ruloniki

13939954_1380953068586220_789928298_o

CUKINIA FASZEROWANA WOŁOWINĄ

+ 1 cukinia
+ 100g zmielonej chudej wołowiny (np. ligawa, rostbef, udziec)
+ 100g pieczarek
+ 150g pomidorów (mogą być z puszki)
+ 1 cebula
+ natka pietruszki
+ 5g oleju kokosowego
+ pieprz, sól morska

  1. Cukinię umyj i wydrąż łyżką gniazda nasienne13883657_1380955051919355_986483423_n
  2. Na patelni na oleju kokosowym podsmaż cebulę, mięso i ¾ pieczarek, dodaj sól, pieprz i wymieszaj
  3. Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii, na górę połóż cienkie plasterki pieczarek, obrane ze skórki i pokrojone pomidory 13950730_1380953768586150_160623499_o
  4. Cukinię wyłóż na blaszkę delikatnie nasmarowaną oliwą
  5. Naczynie wstaw do zimnego piekarnika – piecz około 50min (temperatura nie powinna przekraczać 200ºC)
  6. Przed podaniem cukinię posyp obficie natką pietruszki13902222_1380951238586403_586579603_o

PLACUSZKI Z CUKINII

+ 1 cukinia
+ 1 czerwona papryka
+ 1 cebula
+ 2 jaja
+ 6-8 łyżek mąki kokosowej
+ 1 ząbek czosnku
+ pieprz
+ sól morska

  1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Przełóż na sito i dokładnie odciśnij sok.
  3. Do cukinii dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz jaja.
  4. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj mąkę, aby ciasto nie było zbyt rzadkie.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszce formuj placuszki. Zapiekaj ok. 20 min w 200°C.13900574_1380954685252725_2082115205_n

SMACZNEGO!