Święta wielkanocne i Wielkanoc kojarzą się nam z czasem spędzonym w gronie rodzinnym, śmigusem dyngusem i mnóstwem pysznego jedzenia. Najczęściej wykorzystywanym produktem podczas Świąt Wielkanocnych są jajka. W Wielką Sobotę nie może ich zabraknąć w koszyczku wielkanocnym, a w wielkanocny poranek spożywamy je dzieląc się z najbliższymi.
Warto jeść jajka ponieważ są produktem spożywczym pełnym wszelkich substancji potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto dostarczają witaminy z grupy B oraz A,D i E oraz ważne dla zdrowia pierwiastki – potas, żelazo, cynk i siarkę.
Składnik odżywczy | Wartość w 100 g jaja kurzego |
Witamina A | 221 iu |
Żelazo | 2,1-2,25 mg |
Magnez | 12 mg |
Wapń | 56-58,5 mg |
Potas | 135 mg |
Miedź | 0,03 mg |
Cynk | 1,36 mg |
źródło: „Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw” wydawnictwo lekarskie PZWL
Uważaj, jakie jaja kupujesz
Podczas wielkanocnych zakupów warto przyjrzeć się temu produktowi i wybrać taki, który będzie najbardziej wartościowy i pozbawiony substancji mogących niekorzystnie wpływać na nasz organizm np. metali ciężkich. Istotnym elementem jest pochodzenie jajek, które trafiają na nasze stoły.
Nie dajmy się oczarować kolorowym opakowaniom sugerującym, że kura spędza swoje życie na wolnym wybiegu, a właściciele karmią ją tylko pełnowartościową paszą – pozbawioną ulepszaczy.
Jaja wiejskie nie zawsze są najlepsze
Mylne bywają również hasła reklamowe. Napis „jaja ze wsi” nie świadczy o tym, że produkt jest najlepszej jakości. Każda produkcja drobiarska znajduje się poza miastem, a więc na wsi. Musimy tylko zadać sobie pytanie: co to za wieś i jak kury są tam utrzymywane.
Pomogą nam w tym stemple znajdujące się na skorupce każdego jajka. Kody identyfikacyjne składają się z jedenastu znaków, które informują konsumenta jak chowane były nioski oraz z jakiego kraju pochodzą.
Kod informujący, że jaja pochodzą od polskiego producenta:
X–PL–XXXXXXXX
Pierwsza cyfra informuje nas o warunkach hodowli kur.
Stemple zaczynające się od 0 lub 1 oznaczają, że jaja pochodzą od niosek z wolnego chowu i są typowo wiejskie z tą różnicą, że 0 oznacza chów ekologiczny, a 1 że kury są karmione standardowymi paszami.
Cyfry 2 i 3 oznaczają, że jaja pochodzą od niosek z zamkniętych systemów chowu. Cyfra 2 informuje , że kury pochodzą z chowu ściółkowego polegającego na trzymaniu kur w zamkniętych halach. Z kolei 3 oznacza, że jaja pochodzą od kur z chowu klatkowego. Ta hodowla jest najbardziej stresująca dla kur.
Kolor nie świadczy o jakości
Wiele osób zwraca uwagę na kolor żółtka. Intensywnie żółte często jest wynikiem dodawania barwników do paszy (jest to zabieg dozwolony). Konsumenci często wybierają „zdrowo wyglądające” jajka nie zdając sobie sprawy, że jajka pochodzące w wolego chowu najczęściej są blade, ponieważ w przyrodzie kura wszelkie barwniki pobiera z traw, ziół i ziaren.