Lipiec i sierpień to sezon na cukinię. Warto ją wprowadzić do naszego jadłospisu i w pełni wykorzystać walory smakowe oraz odżywcze tej przedstawicielki dyniowatych.
Dlaczego?
– cukinia zawiera wiele witamin: A, C, D, K, PP, witaminy z grupy B oraz beta karoten,
– jest źródłem makro- i mikroelementów takich jak potas, sód, żelazo, magnez, wapń, kwas foliowy,
– zawiera sporo cennego błonnika,
– nie kumuluje metali ciężkich
– pozytywnie wpływa na proces trawienia
– jest niskokaloryczna, składa się aż w 95% z wody
– jest lekkostrawna,
– ma działanie zasadotwórcze (odkwasza organizm), dlatego polecana jest przy problemach z nadkwasotą
Cukinia wspomaga odchudzanie, można ją zjadać w dużych ilościach. Jej wartość kaloryczna jest stosunkowo niska. 100 g świeżej cukinii to jedyne: 16 kcal, 0,6 g białka, 4 g węglowodanów, 0,1 g tłuszczów.
Cukinia dostępna jest w wielu kolorach, od żółtego, po jasnozieloną, nakrapianą i ciemnozieloną. Najlepsze są warzywa małe do 20 centymetrów. Są wtedy soczyste i delikatne w smaku. Wyrośnięte mają twardą skórę, czasami lekko łykowatą, są włókniste i niesmaczne.
Cukinia smakuje pod każdą postacią. Można ją przyrządzać na tysiąc sposobów. Doskonale nadaje się do smażenia, duszenia, grillowania i gotowania, a także do marynowania w occie. Można przyrządzić z niej słynne leczo, zapiekankę, placuszki, ratatouille, ciasto lub szybką, lekką zupę. Świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Oryginalnym pomysłem są konfitury z cukinii lub roladki z cukinii jako przystawka.
Zatem skoro sezon na cukinię mamy w pełni, warto się zaopatrzyć w kilka sztuk i spróbować wyczarować coś niezwykłego z tego niepozornego warzywa.
ROLADKI Z GRILLOWANEJ CUKINII
Idealna propozycja imprezowej przekąski w wersji light 🙂
+ cukinia
+ ząbek czosnku
+ czosnek granulowany
+ chilli
+ natka pietruszki
+ oliwa
+ sok z cytryny
+ serek twarogowy z niską zawartością tłuszczu
+ pestki słonecznika
+ pieprz czarny
- Cukinię pokrój w plastry o grubości 2-3 milimetrów (najlepiej obieraczką do warzyw)
- Zamarynuj cukinię w oliwie z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, szczyptą czosnku granulowanego, chilli i natką pietruszki, wszystko skrop sokiem z cytryny
- Zamarynowaną cukinię grilluj z obydwu stron na rozgrzanej patelni grillowej
- Przygotuj nadzienie: do serka twarogowego dodaj słonecznik i pieprz
- Wystudzoną cukinię nadziewaj serkiem i zawiń w ruloniki
CUKINIA FASZEROWANA WOŁOWINĄ
+ 1 cukinia
+ 100g zmielonej chudej wołowiny (np. ligawa, rostbef, udziec)
+ 100g pieczarek
+ 150g pomidorów (mogą być z puszki)
+ 1 cebula
+ natka pietruszki
+ 5g oleju kokosowego
+ pieprz, sól morska
- Cukinię umyj i wydrąż łyżką gniazda nasienne
- Na patelni na oleju kokosowym podsmaż cebulę, mięso i ¾ pieczarek, dodaj sól, pieprz i wymieszaj
- Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii, na górę połóż cienkie plasterki pieczarek, obrane ze skórki i pokrojone pomidory
- Cukinię wyłóż na blaszkę delikatnie nasmarowaną oliwą
- Naczynie wstaw do zimnego piekarnika – piecz około 50min (temperatura nie powinna przekraczać 200ºC)
- Przed podaniem cukinię posyp obficie natką pietruszki
PLACUSZKI Z CUKINII
+ 1 cukinia
+ 1 czerwona papryka
+ 1 cebula
+ 2 jaja
+ 6-8 łyżek mąki kokosowej
+ 1 ząbek czosnku
+ pieprz
+ sól morska
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Przełóż na sito i dokładnie odciśnij sok.
- Do cukinii dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz jaja.
- Całość dokładnie wymieszaj i dodaj mąkę, aby ciasto nie było zbyt rzadkie.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszce formuj placuszki. Zapiekaj ok. 20 min w 200°C.
SMACZNEGO!