Dietetyczne słodkie święta

Zaskocz gości na święta i poczęstuj ich dietetycznymi smakołykami, które będą mogli zjeść bez obawy o swoją sylwetkę. Poniżej przepisy na dietetyczne deser oraz link do filmu z przepisem na odchudzonego karpia.

Ciasteczka owsiane

+ 100g płatków owsianych górskich                                                                                                        + 1 łyżeczka kakao                                                                                                                                            + 1 łyżka miodu                                                                                                                                                 + 40g rodzynek                                                                                                                                                + 40g moreli suszonych                                                                                                                                  + 40g orzechów włoskich, nerkowca, laskowych lub migdałów                                                  + 2 jajka                                                                                                                                                              + 1 duża łyżka jogurtu naturalnego

Pół porcji płatków owsianych, kakao, miód, pół porcji rodzynek i moreli zalej gorącą wodą do powierzchni płatków aby napęczniały (koniecznie gorącą wodą a nie wrzątkiem) , odsącz pozostałą wodę. Dodaj suche płatki owsiane (drugie pół porcji), orzechy, drugą porcję rodzynek i moreli. Do tego wbij 2 jajka (lub jedno duże) i dodaj 1 dużą łyżkę jogurtu naturalnego. Wszystko wymieszaj i uformuj małe placuszki. Smaż na patelni teflonowej bez żadnego tłuszczu lub upiecz na papierze do pieczenia.

15696898_1536081036406755_678449004_o

Rafaello z kaszy jaglanej                      

+ 50g kaszy jaglanej                                                                                                                                       + pół szklanki mleka                                                                                                                                       + 1 łyżka miodu                                                                                                                                                 + 70g wiórków kokosowych                                                                                                                         + łyżeczka masła                                                                                                                                               + aromat migdałowy

Kaszę przepłucz pod zimną i wrzącą wodą, a następne wsyp do garnka. Dolej mleko i gotuj na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko, to istotne, bo jeśli kasza będzie rzadka, kulki się nie udadzą.  W międzyczasie na patelni podpraż wiórki kokosowe -30g do momentu, gdy nabiorą pomarańczowego koloru. Do ugotowanej gorącej kaszy od razu dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Następnie dodaj łyżkę masła oraz łyżkę miodu, ponownie wymieszaj. Dodaj także kilka kropel aromatu migdałowego. Jeszcze ciepłą masę nabierz łyżką i formuj kulki, które obtocz w pozostałych wiórkach kokosowych – 40 g (kulki można też obtoczyć w kakao). Schłódź w lodówce.

15683407_1536069513074574_53284916_n

Zapraszam do obejrzenia materiału video (kliknij tutaj), gdzie pokazuję jak przyrządzić dietetycznego karpia na wigilijny stół oraz opowiadam jak przetrwać święta będąc na diecie.

12404557_1217284724953056_2038834504_n

WESOŁYCH ŚWIĄT !