Odchudzone jajka wielkanocne – tradycyjnie i zdrowo

Święta Wielkanocne nie muszą wiązać się z wyrzeczeniami. Tradycyjne potrawy możemy wykonać w wersji light. Z racji faktu, że w te święta królują jajka, podajemy smaczny przepis na przygotowanie ich w wersji „odchudzonej”. 

Warto  pamiętać, że  jajka są produktem  spożywczym pełnym wszelkich substancji potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z BURAKA I PASTĄ BROKUŁOWĄ

Składniki :

-12 jaj

-2 małe buraki

-60 gram sera koziego naturalnego

-2 łyżeczki jogurtu naturalnego

http://polskabiega.sport.pl/

pieprz

-sól morska

-kilka różyczek brokuła

– łyżka sera feta

-kiełki lub sałata

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo

Ostudzone jajka obierz ze skorupek, przekrój na pół i wyjmij żółtka.

Pasta z buraków

Buraki ugotuj lub upiecz w piekarniku do miękkości, zblenduj razem z żółtkami, kozim serem i  łyżeczką jogurtu naturalnego. Dopraw solą i pieprzem

Pasta brokułowa

Ugotowanego brokuła zblenduj razem z żółtkami, fetą i jedną łyżeczką jogurtu naturalnego. Dopraw pieprzem.Białka wypełnij przygotowanym farszem.

Podaj  jajka na kiełkach lub sałacie.

Smacznego 😉