Relacja z konferencji „Alergie pokarmowe, choroby autoimmunologiczne, otyłość, diagnostyka laboratoryjna – DIETOTERAPIA W CHOROBACH CYWILIZACYJNYCH”

14 maja 2016 r. w Złotych Tarasach w Warszawie odbyła się największa konferencja żywieniowa roku, w której miałem przyjemność uczestniczyć.

Takiego wydarzenia w Polsce jeszcze nie było! Ponad 700 uczestników – w tym głównie dietetyków, specjalistów, lekarzy medycyny oraz pasjonatów z zakresu zdrowego odżywiania wzięło udział w konferencji „Alergie pokarmowe, choroby autoimmunologiczne, otyłość, diagnostyka laboratoryjna – DIETOTERAPIA W CHOROBACH CYWILIZACYJNYCH”. Organizatorem tego wydarzenia było Food Forum oraz VitaImmun. W sali kinowej Multikina wystąpiło 9 wspaniałych prelegentów. Wszyscy zostali starannie dobrani w wieloetapowym procesie rekrutacji i musieli się legitymować niepodważalnymi dokonaniami zawodowymi. Wśród nich znalazły się takie osoby jak: prof. Bożena Cukrowska, dr n. med. Piotr Eder, prof. Hanna Karakuła-Juchnowicz, dr n. biol. med. Patrycja Szachta czy dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska. Poruszane przez prelegentów potwierdzone naukowo zagadnienia pojawiają się w praktyce wszystkich gabinetów dietetycznych.

13239336_1321618687851453_2954416386124596613_n         13260015_1321618871184768_5719453723418119485_n

13227227_1321618604518128_6116253043345301841_n            13266115_1321618327851489_1834872334153110682_n

13288514_1327775093904018_555706271_o

Konferencję rozpoczął wykład „Programowanie mikrobiotyczne – równowaga mikrobioty jelitowej a ryzyko chorób cywilizacyjnych” prof. dr hab. n. med. Bożeny Cukrowskiej. Pani profesor wyjaśniała w jaki sposób skład mikrobioty zasiedlającej skórę i błony śluzowe człowieka wpływa na zachorowalność na choroby cywilizacyjne tj. alergie, choroby autoimmunizacyjne, przewlekłe schorzenia zapalne, otyłość oraz obniżenie wieku, w którym pojawiają się pierwsze objawy tych chorób. Dodatkowo omówiła rolę mikrobioty jelitowej, wpływ probiotyków, a także jak sposób porodu wpływa na prawdopodobieństwo alergii i innych chorób cywilizacyjnych.

13227067_1315313755148613_2966227864194107416_n

Wysoki poziom wiedzy i doświadczenia zaprezentował dr n. med. Piotr Eder, który mówił o nieswoistych zapaleniach jelit jako pladze XXI wieku oraz o roli czynników żywieniowych w ich leczeniu. Celem wystąpienia było przybliżenie zagadnienia nieswoistych chorób zapalnych jelit, jako ważnego problemu medycznego i epidemiologicznego. Szczególny nacisk został położony na istotę czynników żywieniowych oraz dietoterapię wspomagającą leczenie tej grupy chorób.

13177624_1315328321813823_880274784485217866_n             13177898_1315447358468586_7092144430022312157_n

Kolejny panel konferencji „Od nadwrażliwości pokarmowych do chorób XXI wieku” poprowadziła dr n. med. Patrycja Szachta. Celem tej prelekcji było przedstawienie aktualnych badań naukowych dotyczących nadwrażliwości pokarmowych IgA i IgG-zależnych w aktywacji niektórych jednostek chorobowych. Dr Szachta dokładnie omówiła, które choroby są najsilniej zależne od diety oraz w jaki sposób za pomocą diety odbudować jelita i dzięki temu zmniejszyć u pacjentów ryzyko występowania chorób XXI wieku.

13177868_1315353768477945_2825940617894018304_n

Przykłady z praktyki gabinetu dietetyka dotyczące depresji zaprezentowała prof. Hanna Karakuła-Juchnowicz. Kierownik I Kliniki Psychiatrii, Psychoterapii i Wczesnej Interwencji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie omawiała takie zagadnienia jak:
– Nieszczelne jelito w chorobach psychicznych.
– Gluten a depresja.
– Jakie elementy diety wpływają na rozwój depresji i innych schorzeń psychiatrycznych.
A przede wszystkim jak bardzo dieta jest nieodzownym elementem leczenia pacjenta ze zdiagnozowaną depresją.

13244701_1317564128256909_1665967960410020027_n            13256291_1317562038257118_2208275157647677981_n

13233058_1317564071590248_3863586412792028582_n            13094278_1317564041590251_8059411214341752965_n

13221474_1315276815152307_8241728592648682090_n

Dopełnienie konferencji stanowiła prelekcja mgr Iwony Wierzbickiej „Gluten – z praktyki gabinetu dietetycznego” oraz wystąpienie mgr Dominiki Gier „Dieta w chorobach autoimmunologicznych”.

Oprócz wystąpień, warto wspomnieć o jakże przydatnych warsztatach z diagnostyki laboratoryjnej. Prowadząca mgr Monika Gackowska uczyła interpretacji wyników badań laboratoryjnych oraz jakie badania zlecać przy podejrzeniu niektórych jednostek chorobowych. Omówiła między innymi morfologię krwi obwodowej, krzywą cukrową oraz insulinową, lipidogram, odczyn Biernackiego, hemoglobinę glikowaną i wiele innych.

13239162_1321618954518093_6399176425908368425_n            13241115_1315466021800053_8594639006593964945_n

Wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty uczestnictwa.

IMGP1413            13334484_1327774237237437_748345708_o