Odżywcza moc cieciorki

Ciecierzyca, cieciorka, groch włoski – ta strączkowa roślina jest skarbnicą nie tylko białka i błonnika, ale też mikro-, makroelementów i witamin. Zawiera witaminy A, C, K, B6, B9, kwas foliowy, tiaminę oraz wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk, selen, mangan i molibden oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Składem aminokwasów przypomina pełnowartościowe białko zwierzęce dlatego też tak często spożywana jest przez wegeterian.

Dzięki swojemu bogactwu składników ma wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych:

Właściwości: Działanie:
– błonnik – zapobiega zaparciom

– poprawia perystaltykę jelit

– wiąże nadmiaru kwasu solnego w żołądku – łagodzi objawy nadkwasicy i refluksu żołądkowo-przełykowego
– cynk – zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci
– niski indeks glikemiczny

– błonnik

– wspomaga leczenie cukrzycy

– stabilizuje poziomu glukozy we krwi i obniża wchłaniania węglowodanów

– wspomaga odchudzanie

– przyspiesza trawienie

– redukuje trzewną tkankę tłuszczową

– witaminy z grupy B

– magnez

– wspomaga pracę układu nerwowego
– potas – udrażnia naczynia krwionośne

– obniża poziom cholesterolu

– zmniejsza ciśnienie krwi

– zmniejsza zachorowalność na chorobę wieńcową

– witamina C

– przeciwutleniacze

– zwiększa odporność organizmu

– działa antynowotworowo

– potas

– magnez

– poprawia pracę serca
– wapń

– fosfor

– wspomaga układ kostny, zapobiegając złamaniom i osteoporozie
– kwas foliowy

– miedź

– żelazo

– wspomagają wytwarzanie krwinek

– zapobiega anemii

– tryptofan – podnosi poziom hormonu szczęścia poprzez wytwarzanie serotoniny

Ponadto wspomaga funkcjonowanie śledziony, trzustki oraz żołądka, działa przeciwzapalnie oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Ciecierzyca uznawana jest również za afrodyzjak.

A oto moja propozycja na sałatkę z ciecierzycą:

    • puszka tuńczyka w sosie własnym                                                             13383422_1333853439962850_922964874_o
    • pół szklanki ciecierzycy
    • 1 kulka mozzarelli
    • kilka plastrów suszonych pomidorów
    • 2 pomidory
    • opcjonalnie czarne oliwki
    • natka pietruszki
    • sok z cytryny
    • pieprz cytrynowy
  1. Namoczoną przez noc ciecierzycę ugotuj. Jeśli nie masz na to czasu, możesz skorzystać z gotowej do spożycia ciecierzycy w słoiku lub puszce.
  2. Tuńczyka porządnie odsącz.
  3. Pomidory świeże i suszone pokrój w kosteczkę.

13383533_1333855413295986_1945154047_o               13383673_1333854309962763_607363009_o

4. Pokrój mozzarellę.

13396921_1333853336629527_1220837029_o

5. Do sałatki możesz dodać kilka oliwek.

13388965_1333851336629727_181338599_o

6. Wszystkie składniki wymieszaj.

13389371_1333851909963003_1027848127_o

7. Na koniec dodaj świeżo posiekaną natkę pietruszki i skrop sokiem z cytryny.        Dopraw pieprzem cytrynowym.

13405565_1333851209963073_185579491_o      13350991_1333851099963084_1298777060_o

Zatem na zdrowie!