Ciecierzyca, cieciorka, groch włoski – ta strączkowa roślina jest skarbnicą nie tylko białka i błonnika, ale też mikro-, makroelementów i witamin. Zawiera witaminy A, C, K, B6, B9, kwas foliowy, tiaminę oraz wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk, selen, mangan i molibden oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Składem aminokwasów przypomina pełnowartościowe białko zwierzęce dlatego też tak często spożywana jest przez wegeterian.
Dzięki swojemu bogactwu składników ma wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych:
| Właściwości: | Działanie: |
| – błonnik | – zapobiega zaparciom
– poprawia perystaltykę jelit |
| – wiąże nadmiaru kwasu solnego w żołądku | – łagodzi objawy nadkwasicy i refluksu żołądkowo-przełykowego |
| – cynk | – zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci |
| – niski indeks glikemiczny
– błonnik |
– wspomaga leczenie cukrzycy
– stabilizuje poziomu glukozy we krwi i obniża wchłaniania węglowodanów – wspomaga odchudzanie – przyspiesza trawienie – redukuje trzewną tkankę tłuszczową |
| – witaminy z grupy B
– magnez |
– wspomaga pracę układu nerwowego |
| – potas | – udrażnia naczynia krwionośne
– obniża poziom cholesterolu – zmniejsza ciśnienie krwi – zmniejsza zachorowalność na chorobę wieńcową |
| – witamina C
– przeciwutleniacze |
– zwiększa odporność organizmu
– działa antynowotworowo |
| – potas
– magnez |
– poprawia pracę serca |
| – wapń
– fosfor |
– wspomaga układ kostny, zapobiegając złamaniom i osteoporozie |
| – kwas foliowy
– miedź – żelazo |
– wspomagają wytwarzanie krwinek
– zapobiega anemii |
| – tryptofan | – podnosi poziom hormonu szczęścia poprzez wytwarzanie serotoniny |
Ponadto wspomaga funkcjonowanie śledziony, trzustki oraz żołądka, działa przeciwzapalnie oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Ciecierzyca uznawana jest również za afrodyzjak.
A oto moja propozycja na sałatkę z ciecierzycą:
- puszka tuńczyka w sosie własnym

- pół szklanki ciecierzycy
- 1 kulka mozzarelli
- kilka plastrów suszonych pomidorów
- 2 pomidory
- opcjonalnie czarne oliwki
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- pieprz cytrynowy
- Namoczoną przez noc ciecierzycę ugotuj. Jeśli nie masz na to czasu, możesz skorzystać z gotowej do spożycia ciecierzycy w słoiku lub puszce.
- Tuńczyka porządnie odsącz.
- Pomidory świeże i suszone pokrój w kosteczkę.

4. Pokrój mozzarellę.

5. Do sałatki możesz dodać kilka oliwek.

6. Wszystkie składniki wymieszaj.

7. Na koniec dodaj świeżo posiekaną natkę pietruszki i skrop sokiem z cytryny. Dopraw pieprzem cytrynowym.

Zatem na zdrowie!
